W STREFIE POLARNEJ
Lodówka, odkąd pojawiła się w gospodarstwie domowym, zawsze była w kuchni ważna, jednak jej znaczenie wciąż rośnie. Zakupy staramy się robić coraz rzadziej, a co za tym idzie – magazynujemy coraz więcej żywności. Ważne, by przechowywane w warunkach domowych produkty jak najdłużej zachowały pełnię walorów odżywczych i smakowych. Ponieważ liczy się tu nie tylko temperatura, ale i optymalna wilgotność powietrza – odmienna dla różnych artykułów spożywczych – zadanie współczesnej lodówki okazuje się ambitne i złożone. Utrudnia je dodatkowo wymóg energooszczędności oraz nasze rosnące oczekiwania estetyczne.
Stąd urządzenia o zróżnicowanych strefach chłodzenia i elektronicznej kontroli wilgotności, z antybakteryjnymi uszczelkami i spowalniającymi proces fermentacji powłokami, zawierającymi jony srebra. Naszej wygodzie służą funkcje szybkiego schładzania i głębokiego mrożenia, zintegrowane dozowniki wody, niejednokrotnie wyposażone w filtry uzdatniające oraz kostkarki do lodu. Są lodówki, które „księgują” umieszczone w nich produkty, a nawet takie, które przypominają o upływającym terminie ich przydatności do spożycia. Stąd już tylko krok do chłodziarki, która sama – za pośrednictwem internetu – zrobi za nas zakupy.
fot. STUDIO ESTIMA